Miejska kuchnia – niewielki metraż w wielkim stylu!

Zróżnicowany metraż i układ metropolitalnych mieszkań wymaga od nas zastosowania rozwiązań, dzięki którym nie tylko stworzymy nietuzinkowe i funkcjonalne aranżacje, ale również usprawnimy wykonywanie codziennych obowiązków. O tym, czym jest miejska kuchnia oraz jak ją urządzić mówi Kamila Prałat, ekspertka firmy SOLGAZ.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Wielkomiejskie, przestronne apartamenty charakteryzują się między innymi dużą kuchnią, obszernym salonem i imponującymi przeszkleniami, odkrywającymi metropolitalny krajobraz. Tak, jak widujemy to w hollywoodzkich filmach, przestronne, często też otwarte kuchnie oraz równie ogromne salony stanowią stały element miejskich apartamentów. Duży metraż, oprócz komfortu mieszkania, umożliwia organizowanie przyjęć i spotkań ze znajomymi – w wielkim stylu! Jednak co w przypadku małych, śródmiejskich mieszkań? Jak spełnić wielkomiejski sen na tak niewielkim metrażu?

Kuchnia w wielkim mieście!
Małe apartamenty to przestrzenie wymagające sporej kreatywności oraz wyrozumiałości – szczególnie w przypadku kuchni. Choć na pierwszy rzut oka mały metraż nie ułatwia aranżacji, to – dzięki zastosowaniu odpowiednich rozwiązań – zamienimy takie wnętrze w przytulną, modną i komfortową sferę. Od czego więc powinniśmy zacząć?

Kluczem do stworzenia dobrze zorganizowanej, miejskiej kuchni jest zagospodarowanie dostępnego miejsca – bez „przytłaczania” przestrzeni. Dlatego warto zdecydować się na gotowe meble lub zabudowę przygotowaną pod wymiar, która właściwie wykorzysta każdy, dostępny centymetr kuchni. Dobrze sprawdzi się wysoka zabudowa szafkowa aż po sufit, która pomieści wszystkie kuchenne sprzęty, zastawę, artykuły spożywcze, a także inne przedmioty – niekoniecznie związane z gotowaniem. Kolejnym ciekawym rozwiązaniem są nowoczesne szafki narożne z obracającymi się półkami, szuflady z gotowymi przegrodami na talerze lub szklanki lub organizery, pudła oraz kosze, które będą przedłużeniem strefy magazynowej, równocześnie stając się częścią dekoracyjną pomieszczenia.

Choć estetyka pomieszczenia jest prawie tak samo ważna jak jego funkcjonalność, to należy pamiętać, że w przypadku mniejszego metrażu powinniśmy odnaleźć złoty środek, który pozwoli na stworzenie harmonii między pięknem, a użytecznością – mówi Kamila Prałat, ekspertka SOLGAZ.

Miejska nowoczesność w naszych czterech ścianach
Jednak wyposażenie meblowe czy dodatki to nie jedyne elementy, które tworzą funkcjonalność oraz atrakcyjną estetykę wielkomiejskiej kuchni. Za zdecydowaną część aranżacji odpowiada elegancki i wysokiej jakości sprzęt AGD. A wyboru odpowiednich modeli warto dokonać po dokładnym przeanalizowaniu zarówno potrzeb, jak i możliwości naszej przestrzeni. Wyposażenie pomieszczenia powinno usprawnić przygotowywanie posiłków do takiego stopnia, by gotować szybko, bezpiecznie oraz ekonomicznie – czyli zgodnie z miejskim stylem życia.

– Sprzęt AGD w wielkomiejskiej kuchni to przede wszystkim szereg nowoczesnych funkcji poprawiających jakość procesu przygotowania posiłków. Szczególnie tyczy się to płyty kuchennej, która stanowi podstawę kuchni. Dlatego dobrym rozwiązaniem może być płyta gazowa Innova, łącząca ekonomiczne gotowanie na gazie z nowoczesnym i minimalistycznym designem znanym z płyt indukcyjnych – mówi Kamila Prałat, ekspertka SOLGAZ.

Płynna regulacja mocy, uzyskana dzięki wykorzystaniu silników magnetycznych, zapobiega nagłym zmianom temperatur – a co za tym idzie – nadmiernemu spalaniu i tryskaniu tłuszczu z przygotowywanych potraw. Cicha praca płyty oraz brak wystających rusztów poprawią komfort gotowania, a szeroki wachlarz funkcji usprawniających i zabezpieczających wzbogaci codzienne, kuchenne szaleństwa, bez ryzyka przypalenia.

W miejskiej kuchni nie może zabraknąć także nowoczesnego i wielofunkcyjnego piekarnika – na przykład takiego, jak ten do zabudowy 3 w 1 SP-34-PM SOLGAZ. Łącząc w sobie funkcje pieczenia, gotowania na parze oraz mikrofalę, zdecydowanie usprawnia codzienne gotowanie, ograniczając liczebność sprzętów kuchennych. Piekarnik wyposażony jest także w kompaktowe, 34-litrowe wnętrze, dzięki czemu z łatwością wpasowuje się w każdą zabudowę oraz mieści każde danie – na przykład dwa różne ciasta lub dużego kurczaka – mówi ekspertka firmy SOLGAZ.

Warto również pamiętać o odpowiednim okapie, będącym doskonałym uzupełnieniem miejskiej kuchni. Tutaj sprawdzi się okap przyścienny SOLGAZ OTG-60, który oprócz utrzymania przestrzeni w porządku, odprowadza intensywne zapachy gotowania, chroniąc przed roznoszeniem się niechcianych woni po całym mieszkaniu. Okap zapobiega również osiadaniu tłuszczu oraz wilgoci na kuchennej zabudowie, dzięki czemu ustrzeżemy się przed pojawieniem się grzybów oraz pleśni.

Nowoczesne, miejskie kuchnie to pomieszczenia dostosowane do szybkiego stylu życia – niezależnie od metrażu. Łącząc bogatą estetykę z użytecznością i funkcjonalnymi urządzeniami, stworzymy wyjątkową przestrzeń, której wnętrze sprzyja rozwijaniu kulinarnych pasji oraz umila towarzyskie spotkania. A jak wiemy – stanowią one nieodłączny element miejskiego stylu życia.

SOLGAZ
SOLGAZ sp. z o.o. – polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. „bezpłomieniowe płyty gazowe”). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.

Źródło:

SOLGAZ