Zlokalizowany przy ul. Fabrycznej 13 Mercure Kraków Fabryczna City ukończył pierwszy rok swojej działalności. Hotel jest częścią rozwijającego się kompleksu konferencyjno-usługowego Fabryczna City, który powstał na terenie Państwowej Wytwórni Wódek, dawnej Destylarni Polmos. Zgodnie z filozofią marki Mercure, obiekt mocno nawiązuje do prawie 100-letniej historii miejsca, zachęcając gości do niezapomnianej podróży w czasie z gwarancją wyjątkowego guest experience w nowoczesnych loftowych wnętrzach. W ciągu pierwszych 12 miesięcy Mercure Kraków Fabryczna City odwiedziło ponad 49 tys. gości, a hotel wydał ponad 29 tys. śniadań.
To był dla nas bardzo intensywny rok. Jednocześnie pełen satysfakcji i dumy, że hotel wpisał się w potrzeby wielu gości i cieszy dużym zainteresowaniem. Goście indywidualni stanowili 70% wszystkich pobytów. W tym najdłuższe te ponad 30 dniowe stanowiły aż 15% ogółu rezerwacji. Wszystko dzięki temu, że Hotel posiada przestronne pokoje i apartamenty z kuchnią a wielofunkcyjny kompleks ma wiele do zaoferowania. Gość hotelu ma w zasięgu ręki znakomite zaplecze rekreacyjne, 6 konceptów gastronomicznych a od niedawna, raptem od kilku dni wyjątkową atrakcję, interaktywne Muzeum Fabryka Wódki – mówi Joanna Chwastek-Pluta, dyrektor generalny Mercure Kraków Fabryczna City. – Chcemy poszerzać nasz wkład w rozwój nowoczesnej turystyki, jednocześnie pamiętając o historii, lokalnych smakach i kulturze.
Mercure Kraków Fabryczna City to miejsce, które w pełni czerpie z historii swojej lokalizacji. Akcenty nawiązujące do lokalności można odnaleźć na każdym kroku podczas pobytu. Oryginalne elementy fabryki, artystycznie wykorzystane motywy butelki, chmielu, jęczmienia i pnącza ziemniaka opowiadają historię destylacji, uchylając gościom rąbka tajemnicy tego procesu. Hotelowa opowieść zaczyna się już od recepcji, gdzie znajduje się odnowiona kadź znaleziona podczas budowy.
Zgodnie z duchem marki Mercure, nasz hotel stawia na odkrywanie lokalnej historii oraz integrację z lokalną społecznością – dodaje Joanna Chwastek-Pluta. – Dzięki naszej lokalizacji i bogatej ofercie zarówno hotelu, jak i całego kompleksu, przybliżamy naszych gości do lokalnej społeczności jaka korzysta z usług lokali gastronomicznych i dobrze wyposażonej nowoczesnej przestrzeni sportowej. Dzięki czemu goście hotelu mogą z powodzeniem wtopić się w lokalną społeczność oraz poczuć smak i klimat tej części miasta.
W kulinarną podróż w Mercure Kraków Fabryczna City zabiera restauracja Destilo, serwująca między innymi przysmaki kuchni galicyjskiej, przyrządzone na bazie produktów od lokalnych dostawców, inspirowane destylacją, kreują dalszą opowieść o tym niezwykłym miejscu. Smakowe wrażenia uzupełniają loftowe wnętrza wykończone cegłą i metalem z elementami szkła tworzące wyjątkowy klimat. Na najbardziej wymagających koneserów smaku czekają na Fabrycznej 13 obok smaków kuchni polskiej także restauracje włoska, azjatycka i wegetariańska, a także browar Nowa Wytwórnia, z piwem warzonym na miejscu. Pofabryczne wnętrza razem z barem pod szklanym dachem tworzą unikalny koncept kulinarny Gastro Miasta, który stał się modnym smakiem Krakowa już w pierwszych dniach działalności. Goście mogą także poznać niezwykłą historię tego miejsca w niedawno otwartym multimedialnym Muzeum Fabryka Wódki oraz barze Utopia, które w interesujący sposób oddają ducha lokalizacji.
Odkrywaj lokalność z Mercure