Nowoczesne, letnie kuchnie, swoje korzenie mają w staropolskich, wiejskich domach, gdzie pracujący długimi godzinami robotnicy i rolnicy mogli odpoczywać i spożywać posiłki bez wchodzenia do wnętrza domu w zabrudzonym obuwiu i odzieży. Poszerzenie sfery domowej o kuchnię ogrodową umożliwiało także przygotowywanie mięs oraz innych posiłków, których intensywny zapach mógł wywoływać u domowników dyskomfort. Jak teraz wygląda letnia kuchnia?
– Gotowanie w ogrodzie nie jest niczym nowym – na polskich wsiach można było spotkać odrębne pomieszczenia przeznaczone do zewnętrznego biesiadowania, stworzone na przykład ze starych, przydomowych magazynów i schowków. Wykorzystywane do przygotowywania i wędzenia mięs stanowiły i nadal stanowią doskonałe miejsce do rodzinnych spotkań w pogodne dni – wyjaśnia Kamila Prałat, ekspertka SOLGAZ.
Wiejskie życie = miejski sen
Obecnie letnie kuchnie kojarzone są z luksusowym przedłużeniem domu, umożliwiającym przeniesienie codziennych czynności na świeże powietrze.
– Współczesne, letnie kuchnie to prawdziwy raj dla miłośników nie tylko grillowanych potraw. Wyposażona dodatkowo we wbudowany piec oraz przestrzeń do wędzenia mięs, poszerza możliwości kulinarne, dzięki czemu kolacja z chrupiącym bochenkiem chleba, wędzonymi wędlinami, sytą zupą i idealnie przyrządzonym mięsem staje się luksusem przeniesionym do naszej codzienności – mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.
Letnia kuchnia, będąca przedłużeniem domowej sfery, oprócz przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu, stanowi również przestrzeń do wypoczynku oraz organizowania przyjęć i imprez. Strefa ogrodowa ze stałym miejscem do gotowania będzie także doskonałym miejscem do rozwijania swoich kulinarnych pasji i umiejętności, szczególnie docenianych przez domowych „szefów kuchni”, poszukujących tradycyjnych, bliskich natury rozwiązań.
Jak zaprojektować letnią kuchnię?
Projektując letnią kuchnię, należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na jej usytuowanie. Bez odpowiedniego położenia, ulatniający się dym oraz intensywne zapachy gotowania wywołają u domowników dyskomfort, a uchodzące z letniej kuchni ciepłe powietrze negatywnie wpłynie na znajdujące się wokoło rośliny.
– Letnia kuchnia powinna mieć zapewniony stały dostęp do prądu i wody, dlatego im dalej zdecydujemy się umieścić budynek, tym bardziej zwiększą się koszty doprowadzenia instalacji. Zaprojektowanie letniej kuchni w pobliżu domu ułatwia również sprzątanie przestrzeni po gotowaniu oraz przechowywanie jedzenia, bez konieczności zakupu dodatkowej lodówki. Co ważne – letniej kuchni nie powinniśmy umieszczać w mocno nasłonecznionym miejscu, co mogłoby przegrzać jej wnętrze oraz zniechęcić nas do aktywnego korzystania z jej przestrzeni – wyjaśnia Kamila Prałat.
Kuchnię w ogrodzie należy zaprojektować tak, aby zaplanowane miejsce umożliwiło stworzenie komfortowej i bezpiecznej przestrzeni do wspólnego gotowania oraz spędzania czasu. Stąd o potrzebnym metrażu decyduje również wyposażenie, które planujemy umieścić i wykorzystać w kuchni – w tym blat, zlew, grill lub też płyta kuchenna. Im więcej sprzętów planujemy umieścić, tym więcej miejsca potrzebujemy.
– Wybierając sprzęt do letniej kuchni, należy w pierwszej kolejności zastanowić się nad tym, czego dokładnie chcemy i jakiego wyposażenia będziemy używać. Nie sztuką jest wypełnienie kuchni we wszystkie, możliwe sprzęty AGD, narażając się zarówno na ogromne wydatki początkowe, jak i na późniejsze, zwiększone rachunki za prąd i wodę. Dodatkowo, część nieużywanego wyposażenia z czasem zacznie się po prostu psuć – mówi ekspert firmy SOLGAZ.
Co jest więc niezbędne w letniej kuchni?
– Najważniejsze jest ustalenie, na czym chcemy gotować. Do wyboru mamy grill – wbudowany lub przenośny, płyty gazowe, indukcyjne i elektryczne, w zależności od tego, co preferujemy i która technologia jest dla nas odpowiednia. W mniejszych lub średniej wielkości letnich kuchniach zależy nam przede wszystkim na kompaktowości i oszczędności. Doskonałym rozwiązaniem w tym przypadku są płyty gazowe – na przykład SOLGAZ 2+1, które zamontujemy zarówno w kuchni z dostępem do sieci gazowej, jak i w dowolnym miejscu, wraz z butlą gazową. Jest to nowoczesny, niewielki sprzęt, który – dzięki gładkiej tafli ceramiki pozbawionej wystających elementów jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu czystości. Minimalistyczny design doskonale wpasuje się zarówno w nowoczesną kuchnię, jak i tę, urządzoną w stylu rustykalnym – mówi Kamila Prałat.
Letnio-jesienna kuchnia
Letnia kuchnia, jak nazwa wskazuje, szczyt popularności odnotowuje w sezonie wakacyjnym, kiedy pogodny krajobraz zachęca nas do przebywania na świeżym powietrzu. Jednak gotowanie w ogrodowej kuchni nie musi kończyć się wraz z końcem lata. Choć dawniej letnie kuchnie przystosowane były tylko do upalnych temperatur, współcześnie możemy dostosować budynek zarówno do gorących, wakacyjnych wieczorów, jak i nieco chłodniejszych, jesiennych popołudni.
Latem kuchnia w ogrodzie może posłużyć jako przedłużenie tarasu, umożliwiając gotowanie zarówno we wnętrzu, jak i na świeżym powietrzu, razem z najbliższymi. Stanowi to połączenie przyjemnego z pożytecznym – przygotowujemy posiłek w towarzystwie natury, świeżego powietrza i ciepłych promieni słonecznych. W obliczu jesieni i ochłodzenia, letnia kuchnia przybiera postać bardziej zamkniętą, w której zarówno przygotujemy ciepły obiad, jak i spędzimy czas z najbliższymi w otoczeniu aromatycznych zapachów, obserwując zmieniające się kolory liści i odprężając się przy dźwięku padającego deszczu. Dodatkowo, ozdabiając wnętrze zapalonymi świecami, stworzymy klimatyczne miejsce wspólnego biesiadowania.
Letnia kuchnia to całoroczne miejsce, dzięki któremu znajdziemy chwilę wytchnienia, urozmaicając swoją codzienność. Przygotowanie posiłków na świeżym powietrzu pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie, inspirując nas do kuchennych szaleństw. Dobrze przystosowana przestrzeń letniej kuchni może posłużyć również jako miejsce do odpoczynku z kubkiem aromatycznej kawy, bądź nawet pracy – zdecydowanie bliżej natury niż domowe biuro.