Wraz z końcem lipca kończy się także sezon miodobrania, a do słoików trafia wyłącznie dojrzały miód. Taki miód osiągnął w ulu pełnię swoich walorów smakowych i właściwości chemicznych. Oznacza to, że zawiera on m.in. odpowiednią ilość cukru, niewielką ilość wody, a dzięki obecności naturalnych konserwantów: nadtlenku wodoru o właściwościach antybakteryjnych oraz flawonoidów, działających przeciwutleniająco i grzybobójczo, nie psuje się. Dodatkowo świeży miód odznacza się płynną konsystencją, która jednak wraz z upływem czasu zmienia się i miód ulega krystalizacji. Warto wiedzieć, że proces ten zachodzi wyłącznie w prawdziwym, naturalnym miodzie i w zależności od jego rodzaju trwa od kilku dni do kilku tygodni od miodobrania. Skrystalizowany miód można delikatnie podgrzać w temperaturze do 40 st. C, aby bez utraty walorów zdrowotnych i smakowych odzyskał swoją „lejącą” postać.
Dokonując wyboru miodu, warto także zwrócić uwagę na jego rodzaj, smak oraz działanie prozdrowotne. Ze względu na sposób powstawania, możemy miody naturalne podzielić na 3 rodzaje:
nektarowe – wyprodukowane z nektaru kwiatowego, który zbierają pszczoły zbieraczki, zazwyczaj jest jasnego koloru i posiada charakterystyczny kwiatowy aromat.
spadziowe – powstają ze spadzi roślinnej czyli wydzieliny, którą na liściach i igłach pozostawiają mszyce, czerwie oraz inne owady, dzięki niej miody spadziowe są gęstsze od tych nektarowych oraz zawierają więcej minerałów. Bardzo często takie miody mają ciemny kolor o odcieniu zielonkawym. Charakterystyczny jest także ich specyficzny, ziołowy smak.
mieszane – są to miody nektarowo – spadziowe i spadziowo – nektarowe, które powstają w różnych proporcjach zmieszanego nektaru kwiatowego za spadzią. Dzięki tak urozmaiconemu składowi mają one ogromne wartości odżywcze. W zależności od zawartości spadzi ich barwa może być żółtobrązowa, brązowa, ciemnobrązowa.
Świeże tegoroczne miody to wielki wybór pysznych smaków prosto z natury:
🐝 Miód lipowy – aromatyczny, kwiatowy, lejący się miód nektarowy, babciny as z rękawa na wszelkie przeziębienia.
🐝 Miód rzepakowy – złocisty, o wyrazistym smaku, doskonały jako naturalny dodatek do ulubionych potraw. Uwaga! Krystalizuje bardzo szybko, a jego konsystencja przypomina masło.
🐝 Miód faceliowy – teraz, kiedy jest najświeższy, ma lejącą formę. Królewski miód, który zachwyca łagodnym smakiem
🐝 Miód wielokwiatowy – bogactwo różnorodnych nektarów w jednym słoiku, idealny na każdą okazję, polecany przy alergiach i dla wsparcia odporności.
🐝 Miód gryczany – jest najświeższym z naszych miodów, bo miodobranie tego miodu dopiero się skończyło! Ma charakterystyczny, wyraźny smak i zapach. Wspiera serce i wątrobę.
🐝 Miód nektarowo-spadziowy – ciemny, drobnoziarnisty, o głębokiej barwie i bardzo ziołowym, ostrym smaku spadzi. Świeży miód nektarowo-spadziowy to las zamknięty w słoiku!
Ceny:
Miód lipowy – 28,45 zł / 450g
Miód rzepakowy – 20,85 zł / 450 g
Miód faceliowy – 28,45 / 450 g
Miód wielokwiatowy – 20,85 zł / 450 g
Miód gryczany – 28,45 zł / 450 g
Miód nektarowo-spadziowy – 33,20 zł / 450 g