Jak wybrać ergonomiczną i ekonomiczną kuchenkę lub płytę grzewczą?

Szukając idealnej kuchenki lub płyty grzewczej chcemy, by była ona prosta w obsłudze oraz czyszczeniu, tania w utrzymaniu, a także wydajna. Dostępne na rynku tradycyjne modele gazowe, elektryczne czy indukcyjne posiadają tyle samo zalet, co wad. Jak więc wybrać tę najlepszą i najbardziej dopasowaną do naszych możliwości? Na to pytanie odpowiada Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Głównymi kryteriami podczas wyboru kuchenki jest wygoda użytkowania, wysokość generowanych rachunków oraz łatwość konserwacji. Te same aspekty bierzemy również pod uwagę przy wyborze płyty grzewczej. Na rynku dostępnych jest wiele modeli oferujących szereg różnych możliwości. Gazowe, elektryczne czy indukcyjne?

Gaz – tradycja znana od lat
Kuchenki gazowe to królowe polskich domów. Ich główną zaletą jest najtańszy dostępny rodzaj paliwa, na którym pracują. Gaz – poza tym, że pozostaje wciąż najtańszym paliwem – daje również pewien rodzaj spokoju. Gdy w budynku nie ma prądu, nadal możemy przygotować posiłek lub podgrzać wodę.

Niestety, tradycyjne kuchenki gazowe mają także swoje wady. Zaliczamy do nich trudności w czyszczeniu wystających palników, do których trudno jest się dostać oraz generowanie dużej ilości tłuszczu, który osadza się nie tylko na samej płycie kuchennej, ale także na piekarniku, blacie, garnkach czy ścianach. Dlatego też kuchnie, w których gotuje się na tak zwanych gazówkach, często wymagają czyszczenia oraz odświeżenia koloru ścian. Do wad należy dołączyć również prawdopodobieństwo poparzenia lub podpalenia leżącej w bliskiej odległości ścierki – mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.

Płyty zasilane prądem
A jak sprawa ma się w przypadku płyt elektrycznych? Aktualnie, stanowią one najwolniej nagrzewającym się – a co za tym idzie – najwolniej przygotowującym posiłki rozwiązaniem dostępnym na rynku. Materiał, który długo się nagrzewa, wolno oddaje ciepło garnkom. Co więcej, ceny prądu z roku na rok drastycznie wzrastają, dlatego korzystanie z kuchenek elektrycznych wiąże się z większymi rachunkami – stąd w przypadku kuchenek elektrycznych poważnym minusem jest wysoki koszt eksploatacji.

Mimo tego, kuchenki elektryczne nadal cieszą się dużą popularnością, a powodem jest ich wygląd. Gładka powierzchnia płyty idealnie wpisuje się w wystrój nowoczesnych kuchni, a czyszczenie jest nieporównywalnie łatwiejsze niż w przypadku kuchenek gazowych z wystającymi palnikami – dodaje ekspertka SOLGAZ.

Płyty indukcyjne
Popularna indukcja również nie należy do najtańszych w eksploatacji rozwiązań. Poza dużym poborem energii elektrycznej, właściciele płyt indukcyjnych muszą pamiętać o zakupie specjalnych garnków i patelni dedykowanych tym rozwiązaniom. Z plusów płyt indukcyjnych warto w pierwszym rzędzie wspomnieć o tym, że jest to aktualnie najszybsze rozwiązanie, jeśli chodzi o czas gotowania. Dodatkowo na pewno dużą zaletą jest nowoczesny wygląd i łatwość w czyszczeniu.

– Jeśli chodzi o wady płyt indukcyjnych, problemy związane są przede wszystkim z instalacjami elektrycznymi, które możemy spotkać w starym budownictwie. Mają one ograniczenia w przepływie prądu, przez co nie wykorzystujemy w pełni mocy płyt indukcyjnych lub nie możemy ich zainstalować. W efekcie to nowoczesne rozwiązanie słabej grzeje i pobiera więcej energii dodaje Kamila Prałat.

A może płyty „gaz-pod-szkłem”?
Najnowocześniejszym rozwiązaniem korzystającym z zalet gotowania na gazie jest innowacyjna płyta gazowa bez palników. Gwarantuje ona efektywne przyrządzanie posiłków i niskie rachunki. Działa ona na każdy rodzaj gazu – zarówno ten z butli, jak i ziemny i zużywa do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka. Dzieje się tak, ponieważ gaz spalany jest katalitycznie w temperaturze 800 stopni, a palniki pracują tylko wtedy, kiedy są potrzebne.

– Na ekonomiczność eksploatacji dodatkowo wpływa fakt, że niewykorzystane ze spalania gazu ciepło oddawane jest do specjalnie oznaczonych na płycie miejsc, przez co możliwe jest przygotowywanie potraw lub ich podgrzewanie na zupełnie darmowych polach, które nie pobierają gazu. Płyta gaz pod szkłem oferuje nowoczesny design znany z kuchenek indukcyjnych czy elektrycznych bez wystających rusztów, które trudno doczyścić. Z kolei dzięki spalaniu gazu w bardzo wysokiej temperaturze – nie musimy martwić się osadami z tłuszczu – mówi ekspert z firmy SOLGAZ.

Warto wspomnieć, że dzięki nowoczesnej technologii katalitycznego spalania gazu kuchenki gaz pod szkłem nie tworzą tłustych osadów, a brak wystających rusztów czy zakamarków gwarantuje łatwość w czyszczeniu. A czy – z racji wykorzystania drożejącego paliwa gazowego – to rozwiązanie jest przyjazne użytkownikom jeżeli chodzi o koszty eksploatacji?

Mimo zaplanowanych podwyżek cen gazu, nie będą one dla nas tak uciążliwe, jak pierwotnie przypuszczaliśmy. Oznacza to, że gotowanie na gazie w przyszłym roku będzie na pewno dużo tańsze niż na indukcji – zapowiada ekspertka SOLGAZ.

Płyty „gaz-pod-szkłem” to sprzęt AGD, który łączy w sobie zalety wszystkich dostępnych dotychczas kuchenek, tworząc niezawodną hybrydę. To najciekawsze pod względem kosztów eksploatacji i nowoczesnego designu rozwiązanie z sukcesem podbija serca zarówno fanów standardowych kuchenek gazowych, jak i gładkich tafli płyt elektrycznych czy indukcyjnych.

SOLGAZ
SOLGAZ sp. z o.o. – polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. „bezpłomieniowe płyty gazowe”). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.

Źródło:

SOLGAZ