Ile jajek można bezpiecznie zjeść w Święta Wielkanocne? Lekarz odpowiada

Wielkanocne menu nie jest niestety ani niskokaloryczne, ani lekkostrawne. A do tego w wielu potrawach dominują jaja, które od lat budzą kontrowersje. Zapytaliśmy specjalistkę – dr Katarzynę Bukol-Krawczyk, internistkę z Grupy LUX MED o to, ile jajek można zjeść, by nie wpłynęło to negatywnie na nasze zdrowie. Czy rzeczywiście jest się czego obawiać i jak zatem powinna wyglądać nasza dieta w czasie świąt? Odpowiedzi mogą zaskoczyć.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Wielkanoc
Liczba spożywanych w ciągu tygodnia jaj wciąż dla wielu z nas pozostaje kwestią bardzo niejednoznaczną. Istnieje przekonanie, że są one źródłem złego cholesterolu. Natomiast badania wskazują, że stanowią także cenne źródło białka, witamin oraz innych istotnych składników odżywczych.

Czy istnieje zatem bezpieczna liczba jajek, które możemy spożyć w ciągu tygodnia?

Okazuje się, że WHO wydała dokładne wytyczne dotyczące nawet tak szczegółowych danych. Lek. Katarzyna Bukol-Krawczyk, internista z Grupy LUX MED odpowiada – Według rekomendacji WHO bezpiecznie możemy zjeść nawet 10 jajek tygodniowo. Należy pamiętać, że jajko w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jest odpowiednikiem mięsa. Dzienna porcja zwierzęcego białka to jest około 150 gramów. Aby to zwizualizować – są to dwa jajka i dwa plasterki wędliny.
Lek. Katarzyna Bukol-Krawczyk, internista z Grupy LUX MED
Lek. Katarzyna Bukol-Krawczyk, internista z Grupy LUX MED

Oprócz wysokiej zawartości wartościowego białka, są również bogate w żelazo, witaminy A, D, E, B2, B12 oraz foliany. Ponadto, jaja zawierają cholinę, luteinę, zeaksantynę oraz bioaktywne peptydy, które mogą wykazywać działanie antyoksydacyjne. Niestety, stanowią również źródło pewnej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT), a przede wszystkim, co budzi największe kontrowersje, cholesterolu pokarmowego, który znajduje się w żółtku. Jedno żółtko zawiera około 210 mg cholesterolu. Może pojawić się pytanie o to, czy forma podania ma znaczenie. Okazuje się, że odpowiedź jest zaskakująca. Jak wyjaśnia dr Katarzyna Bukol-Krawczyk – z punktu widzenia składu i wartości odżywczych to nie ma większego znaczenia. Natomiast jeśli chodzi o strawność – jajko na miękko jest najlżej strawialne, te gotowane na twardo – najciężej.

Wytyczne dietetyczne a śniadanie wielkanocne – czy trzeba liczyć każdą kalorię?

W dzisiejszych czasach społeczeństwo ma coraz większą świadomość żywieniową. Wiele osób przestrzega specjalistycznych diet. Co za tym idzie może pojawić się obawa, że świąteczne ucztowanie może negatywnie wpłynąć na zdrowie, ponieważ na wielkanocnym stole pojawiają się dania wykraczające ponad dietetyczne normy.

W okresie wielkanocnym dań mięsnych jest bardzo dużo, ale nie martwiłabym się o dokładne wyliczanie porcji – rekomendowałabym umiar i zdrowy rozsądek. Podczas świątecznych celebracji trudno jest w pełni przestrzegać wytycznych dietetycznych, szczególnie, że na stołach znajduje się wiele potraw, często tłustych, a także słodkich ciast – mówi ekspertka LUX MED. Eksperci rekomendują także, by zamieniać tradycyjne dodatki tymi o niższej kaloryce i zawartości tłuszczów. Warto zastanowić się nad tym, by klasyczny majonez zamienić na jogurt naturalny lub chociaż na majonez light. W taki sposób minimalizujemy składniki, wykraczające ponad normę dziennego zapotrzebowania.

Jeśli osoby, które zdrowo się odżywiają i mają aktywny tryb życia obawiają się, że będą musiały się mocno ograniczać w czasie świąt – bez obaw, lekarze zgodnie twierdzą, że w takim przypadku można pozwolić sobie na dwa dni dyspensy. Dr Katarzyna Bukol-Krawczyk zastrzega jednak, że od tej reguły jest wyjątek – Osoby z podwyższonym cholesterolem, otyłością, nadciśnieniem lub cukrzycą powinny mieć świadomość, że dania świąteczne to głównie rzeczy tłuste, ciężkostrawne a ich spożycie może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Ta grupa w szczególności powinna zachować umiar. Warto zjeść jeden kawałek ciasta zamiast dwóch. Bez wyjątku jednak wszyscy powinni skorzystać z pięknej pogody i spacerować.
LUX MED
Grupa LUX MED jest liderem rynku prywatnych usług zdrowotnych w Polsce i częścią Bupa (od 2013), międzynarodowego ubezpieczyciela i świadczeniodawcy usług medycznych. Firma świadczy swoje usługi w Polsce już od 30 lat. Podczas pandemii COVID – 19 Grupa włączyła się aktywnie do walki o zdrowie i życie Polaków, wspierając sektor publiczny. Grupa LUX MED zapewnia pełną opiekę: ambulatoryjną, diagnostyczną, rehabilitacyjną, stomatologiczną, psychologiczną, szpitalną i długoterminową dla ponad 2 500 000 pacjentów. Do ich dyspozycji jest ponad 270 ogólnodostępnych i przyzakładowych centrów medycznych, 14 szpitali oraz blisko 3000 poradni partnerskich. Grupa LUX MED zatrudnia ponad 20 000 osób, w tym około 8000 lekarzy i 5000 wspierającego personelu medycznego, a w codziennej działalności, kieruje się zasadami zrównoważonego rozwoju, podejmując liczne inicjatywy z obszarów zaangażowania społecznego i środowiska. Grupa LUX MED jest Głównym Partnerem Medycznym Polskiego Komitetu Olimpijskiego i Głównym Partnerem Medyc
LUX MED logo

Źródło:

LUX MED