Funkcjonalna kuchnia to efekt systematyki i przemyślanego porządku. Zgodnie ze sztuką projektową, powinna być ona podzielona na pięć stref, które kolejno dedykowane są: zapasom, przechowywaniu, zmywaniu, przygotowaniu posiłków oraz gotowaniu. Każda z nich odpowiednio rozmieszczona względem siebie, zapewnia wygodę poruszania się po kuchni. Nie mniej istotna jest obowiązująca w tej przestrzeni zasada trójkąta roboczego. Określa ona rozstawienie trzech najważniejszych kuchennych sprzętów: lodówki, zlewozmywaka i kuchenki. Odpowiedni ich układ gwarantuje intuicyjną pracę i wygodę w trakcie wykonywania kuchennych zadań.
Dobrze zaprojektowana strefa zmywania
Ergonomiczna strefa zmywania to przede wszystkim przestrzeń dopasowana do naszych potrzeb. Powinna służyć szybkiemu i wydajnemu wykonywaniu kuchennych czynności. Przemyślany wybór sprzętów składających się na jej wyposażenie, jak odpowiednie zlewozmywaki i baterie kuchenne, z pewnością ułatwi stworzenie wymarzonej i funkcjonalnej kuchni. Na co warto zwrócić uwagę?
Przy wyborze konkretnego zlewozmywaka uwzględnijmy nie tylko liczbę domowników, ale również to, czy posiadamy zmywarkę. W przypadku większej rodziny i wyboru zmywania ręcznego z pewnością lepszą opcją będzie model dwukomorowy. Jednokomorowy wystarczy, jeśli będzie służył nam głównie do prac związanych z przygotowaniem posiłków.
Możemy wybierać wśród modeli z ociekaczem lub bez. Przy ich montażu pamiętajmy, aby układ ociekacza i komory zlewozmywaka dopasowany był do naszych preferencji uwzględniających to, czy jesteśmy prawo- czy leworęczni. Równie istotny będzie materiał, z jakiego wykonany jest zlew. Warto postawić np. na granit. Zapewnia on wyjątkową trwałość, odporność na uszkodzenia mechaniczne, wysokie i niskie temperatury, a także niszczące działanie środków chemicznych. Ciekawe modele wykonane z granitu znajdziemy w rozbudowanej linii Mezzo II marki Ferro.
W przypadku strefy zmywania równie istotne jest dostosowanie wysokości blatu, a tym samym montażu zlewozmywaka do wzrostu osoby, która najczęściej korzysta z kuchni. Minimalizuje to konieczność nachylania się lub nadmiernego unoszenia naczyń.
Funkcjonalna bateria
Kolejnym ważnym elementem w ergonomicznej strefie zmywania jest odpowiednio dobrana bateria kuchenna. Przy jej wyborze warto przemyśleć wysokość i zakres obrotu wylewki. Te dwa parametry umożliwią wygodne zmywanie, napełnianie naczyń czy mycie warzyw i owoców. Baterię najlepiej dopasować do konkretnego modelu zlewozmywaka, biorąc pod uwagę jego wielkość oraz głębokość. Równie istotny będzie wybór odpowiedniego rodzaju uchwytu baterii. Modele jednouchwytowe pozwolą na łatwe, precyzyjne i szybkie ustawienie temperatury i siły strumienia wody.
Ciekawą propozycją wśród baterii kuchennych jest nowy model Zumba Nero w całości utrzymany w najmodniejszym kolorze głębokiej czerni. Cechą charakterystyczną tej armatury jest elastyczna, miękka wylewka, którą możemy dowolnie formować. Pozwala to na swobodne manewrowanie podczas kuchennych prac. W tej samej linii znajdziemy baterię Zumba Slim 2F. Model zwraca uwagę wysokim, chromowanym korpusem i wylewką o czarnej barwie, której – w zależności od potrzeb – możemy zmieniać kształt, a także regulować jej wysokość czy zasięg, by zapewnić maksymalną wygodę zmywania. Dwie funkcje strumienia pozwalają dostosować jego moc do wykonywanej czynności.
Przydatna może być także bateria z wyciąganym natryskiem – sprawdzi się świetnie, np. podczas mycia warzyw. Takim modelem jest Toledo, który urzeka minimalistycznym, skandynawskim wzornictwem. W tej samej linii dostępna jest bateria składana podokienna. To świetna opcja, gdy strefa zlewozmywaka umieszczona jest przy oknie. Gdy chcemy je otworzyć, po prostu składamy baterię.
Kuchenna ergonomia nie wyklucza skupienia się na obowiązujących trendach. Przykładem rozwiązania, które łączy te dwie cechy jest nowa bateria Fiesta Bright Gold. Dzięki oryginalnemu kolorowi wykończenia powierzchni, którym jest jasne złoto, armatura pasuje do nowoczesnych, ocieplonych drewnem i pastelowymi barwami kuchennych aranżacji. O wygodę użytkowania dbają zaś obrotowa wylewka i funkcjonalny uchwyt sterowania wodą.
Idealna kuchnia powinna być praktyczna i funkcjonalna. Jej ergonomia wpłynie nie tylko na komfort pracy podczas przygotowania posiłków czy zmywania, ale zaoszczędzi cenny czas i nie nadwyręży zdrowia użytkowników. Dlatego odpowiedni dobór sprzętów oraz układ poszczególnych stref są kluczowe dla stworzenia prawdziwie przyjaznej i ergonomicznej kuchni.