Emocjonalne jedzenie – co to jest i do czego może prowadzić?
Jedzenie emocjonalne to uporczywa przypadłość, u której podłoża leży skupienie całej swojej uwagi wokół jedzenia:
— Spożywanie posiłków pod wpływem emocji to złożony problem, z którym wiąże się wiele bardzo indywidualnych czynników. Ten stan najczęściej wyzwala brak umiejętności radzenia sobie z trudnymi emocjami. Dzieje się tak, gdy jedzenie przestaje pełnić tylko funkcje fizjologiczne, a towarzyszy nam w wielu aspektach życia, stając się zarówno karą, jak i nagrodą, sposobem na świętowanie konkretnych okazji, czy też spędzanie czasu z bliskimi — mówi Ada Jędraszek, psychodietetyk Centrum Respo.
Dla osób zmagających się z emocjonalnym jedzeniem posiłki niekiedy stają się lekarstwem na trudne odczucia. To prowadzi do złych nawyków żywieniowych, a w konsekwencji rozregulowania układu pokarmowego i otyłości. Jest to także czynnik utrudniający pozbycie się zbędnych kilogramów.
Dlaczego zajadanie emocji utrudnia odchudzanie?
U podstaw zdrowej diety leży jakość, regularność oraz odpowiednio dostosowana kaloryczność codziennych posiłków. Jedzenie emocjonalne może znacząco komplikować utrzymywanie zbilansowanej diety, wpływając negatywnie na wszystkie z wymienionych aspektów.
— Trudne emocje, takie jak stres, niepokój, czy rozdrażnienie, których często doświadczamy w ciągu dnia, z jednej strony mogą prowadzić do ograniczenia ilości przyjmowanych pokarmów, a z drugiej — wręcz niebezpiecznego jej zwiększenia — objaśnia Ada Jędraszek, psychodietetyk Centrum Respo. — Osoby zmagające się z jedzeniem emocjonalnym bardzo często popadają w spiralę, powodującą samoobwinianie i chęć spożywania określonych posiłków przy jednoczesnej utracie poczucia kontroli. Jedzenie emocjonalne w znacznym stopniu utrudnia odchudzanie, a także może przyczynić się do zwiększenia wagi w krótkim czasie.
Jak poradzić sobie z jedzeniem emocjonalnym?
Traktowanie jedzenia jako stabilizatora nastroju to pułapka, z której bardzo trudno jest wydostać się w pojedynkę. Szukając rozwiązania tego problemu, warto zwrócić się do psychodietetyka, który doskonale rozumie mechanizm zaburzeń odżywiania i zaproponuje indywidualnie dopasowane narzędzia, skuteczne w walce z jedzeniem emocjonalnym.
— Lata współpracy z moimi pacjentami nie pozostawiają wątpliwości, że jedzenie pod wpływem emocji w dużym stopniu utrudnia codzienne funkcjonowanie, a cierpiące na nie osoby każdego dnia podejmują walkę z problemem, będąc jednocześnie narażone na wiele pokus — dodaje Ada Jędraszek. — Umiejętność zapanowania nad jedzeniem emocjonalnym to proces, który powinien być wspierany przez specjalistę.
Osoby zmagające się z emocjonalnym jedzeniem niekiedy bardzo wstydzą się swojego problemu. Doświadczenia licznych pacjentów Centrum Respo to jednak dowód na to, że wdrożenie odpowiednich, ustalonych wraz z dietetykiem nawyków żywieniowych, są pierwszym krokiem do wyjścia z błędnego koła. Zaprzestanie jedzenia pod wpływem emocji nie jest łatwe, jednak zwrócenie się o pomoc do specjalisty to szansa na powrót do uważnego spożywania zdrowych i zbilansowanych posiłków.