Buliony marki Knorr – sekret idealnego smaku

W kuchni wszystko zaczyna się od smaku – tego momentu, gdy zwykłe danie nagle zaskakuje głębią i aromatem. Buliony Knorr to nie tylko klasyka w nowoczesnej odsłonie, ale przede wszystkim sprytny sposób na to, by sosy, makarony czy risotto nabrały charakteru i stały się popisowymi potrawami. Zamiast ograniczać się do zup, sięgnij po bulion Knorr i przekonaj się, jak łatwo wydobyć z codziennych składników to, co najlepsze. Odkryj bulion na nowo – jako klucz do kulinarnych eksperymentów i niezawodny sposób na efekt „wow” przy stole.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Buliony marki Knorr – sekret idealnego smaku

Dlaczego bulion Knorr?

To niezastąpiony dodatek do sosów, makaronów i dań głównych. Z nim nawet najprostsze potrawy zyskują głębię, aromat i wyjątkowy charakter. A co najważniejsze – nie musisz już godzinami gotować wywarów – wystarczy kostka lub bulionetka, by sos do makaronu, risotto czy marynata nabrały wyjątkowego smaku, o jakim wcześniej tylko marzyłeś.

Odkryj nasze triki na pyszne dania

Pyszne makarony – polecamy wypróbować buliony w sosach śmietanowych, wówczas nabiorą one nowego wymiaru, podkreślając smak makaronu, nadając mu głębi i wyrazistości. A danie staje się szybkim, nowoczesnym obiadem dla całej rodziny.

Wspaniałe sosy o głębokim smaku – bulion warzywny lub drobiowy Knorr to także doskonała baza do kremowych sosów, które podkreślają smak warzyw, mięs czy serów. Wystarczy dodać odrobinę bulionu podczas duszenia składników, by uzyskać aromatyczny, esencjonalny sos.

Aromatyczne marynaty – połączenie kostki bulionowej z oliwą to szybki sposób na przygotowanie marynaty do kurczaka lub innych mięs. Tak przygotowane mięso jest soczyste i pełne smaku, a aromat bulionu wypełnia całą kuchnię.

Cztery smaki, cztery historie

Knorr Bulion Warzywny 6l – kompozycja suszonych warzyw i przypraw, m.in. natki pietruszki, czosnku, kurkumy i pieprzu. Dopełni smak każdego dania, np. makaronu z kurczakiem w kremowym sosie.

Cena sugerowana: 4.49 zł

Knorr Rosół z kury 6l – to kompozycja wysokiej jakości składników, która zapewni daniu smak bulionu drobiowego i pogłębi jego aromat. Cena sugerowana: 4.49 zł





Knorr Rosół z kury 6l
 – to kompozycja wysokiej jakości składników, która zapewni daniu smak bulionu drobiowego i pogłębi jego aromat. Cena sugerowana: 4.49 zł




Knorr Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem 6l 
– Doskonałe połączenie suszonej natki pietruszki oraz lubczyku zapewni zupie bogatszy smak i aromat.

Cena sugerowana: 4.49 zł

Knorr Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem 6l – Doskonałe połączenie suszonej natki pietruszki oraz lubczyku zapewni zupie bogatszy smak i aromat.

Makarony – nowy wymiar smaku

Makaron z kurczakiem i groszkiem

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 100 g piersi z kurczaka

  • kostka Bulionu warzywnego Knorr

  • 400 g makaronu penne

  • 100 g zielonego groszku mrożonego

  • 200 ml śmietany 18%

  • 200 g sera żółtego, startego

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 50 g oleju roślinnego

Makaron z kurczakiem i groszkiem

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie mięso oprósz mąką i zalej śmietaną. Całość gotuj przez dwie minuty.

  2. Makaron penne ugotuj w niesolonej wodzie.

  3. Do sosu dodaj kostkę bulionu warzywnego Knorr i zielony groszek. Gotuj jeszcze chwilę, po czym wymieszaj otrzymany sos z makaronem.

  4. Danie podawaj posypane startym serem

Makaron z kurczakiem i pomidorkami, w sosie śmietanowym

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka

  • 1 cebula

  • 200 g pieczarek

  • 100 g pomidorków koktajlowych

  • 80 ml oleju do smażenia

  • 300 g makaronu tagliatelle

  • 1 kostka Bulionu warzywnego Knorr

  • 200 ml śmietany 18%

  • 50 g szpinaku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 100 g parmezanu

  • liście świeżej bazylii lub natki pietruszki

  • sól, pieprz do smaku.

Makaron z kurczakiem i pomidorkami, w sosie śmietanowym

Sposób przygotowania:

  1. Piersi pokrój w kostkę 1×1 cm, cebulę w plastry, pieczarki w ćwiartki a pomidorki przekrój na pół.

  2. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem, oprósz w mące, obsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodaj cebulę i pieczarki. Całość smaż, aż zupełnie odparują soki z mięsa i grzybów.

  3. Ugotuj makaron al dente.

  4. Dodaj śmietanę i 300 ml zimnej wody. Całość dopraw kostką Bulionu warzywnego Knorr i gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje.

  5. Dodaj ugotowany makaron, połówki pomidorków i dokładnie wymieszaj.

  6. Na sam koniec dodaj liście szpinaku. Makaron podawaj posypany startym serem i listkami bazylii.

Spaghetti alla Carbonara

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti

  • kostka Bulionu warzywnego Knorr

  • 100 g startego parmezanu

  • 200 ml śmietany 18%

  • 150 g chudego boczku, pokrojonego w kostkę

  • 6 żółtek jaj

  • szczypta pieprzu czarneg

Spaghetti alla Carbonara

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Zachowaj chochlę wody z gotowania. Rozpuść w niej kostkę warzywną Knorr. Odcedź makaron, skrop oliwą i odstaw na później.

  2. Do dużej miski wbij żółtka. Dokładnie je rozmieszaj, dodaj śmietanę oraz starty parmezan.

  3. Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju i podsmaż boczek, aż będzie lekko kruchy. Dodaj makaron oraz wodę z kostką Knorr. Podgrzewaj potrawę.

Kiedy wybrać gotowy bulion, a kiedy domowy?
Domowy jest idealny do dań, gdzie liczy się głębia i klarowność (rosoły, risotto). Gotowy bulion sprawdza się, gdy liczy się czas: do sosów, jednogarnkowych, kaszotto czy zup-kremów. Klucz to etykieta: krótszy skład, wyważona sól i dawkuj „do smaku”, nie z przyzwyczajenia.
Jak zbalansować smak: umami, kwaśne, tłuste, słone?
Bulion daje umami i słoność. Jeśli potrawa jest „płaska” – dodaj kwas (sok z cytryny, ocet ryżowy), odrobinę tłuszczu (oliwa/masło) albo świeże zioła. Gdy jest zbyt słona – rozcieńcz wodą lub niesolonym bulionem i dołóż kwasu/słodkości z warzyw (pieczenie marchewki, pomidory).
Jak przechowywać i porcjować bulion oraz kostki/pasty?
Bulion domowy: ostudź szybko, przechowuj 3–4 dni w lodówce lub zamroź w pojemnikach/foremkach (porcje po 100–250 ml). Kostki/pasty: trzymaj sucho i szczelnie; otwarte pasty w lodówce zgodnie z etykietą. W gotowaniu dodawaj partiami i próbuj po każdym kroku.

Źródło:

Knorr