Ziemniaki hasselbak z olejem Rapso i tymiankiem

Ziemniaki hasselbak z olejem Rapso i tymiankiem to szybka, a przy tym pyszna propozycja na posiłek.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Fot. VOG Polska

Składniki (na 4 porcje):

· 1 kg ziemniaków (średniej wielkości)

· 5 łyżek oleju Rapso

· tymianek suszony (ok. 2 łyżki)

· 6 łyżek startego parmezanu

· sól

Dodatki:

· 100 g mini mozarelli

· 250 g jogurtu greckiego

· 5 łyżek świeżych ziół wg uznania, np. koper, pietruszka, szczypiorek

· 1 słoiczek anchois

· kolorowy pieprz

Wykonanie:

1. Ziemniaki wyszoruj, osusz.

2. Natnij ziemniaki na cienkie plasterki (nie przecinając ich do końca).

3. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem i posól.

4. Naczynie z ziemniakami przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut.

5. Po tym czasie ściągnij folię, posyp tymiankiem i piecz ok. 30 minut do ładnego zarumienienia ziemniaków.

6. Zioła, anchois drobno posiekaj, dodaj do jogurtu, wymieszaj. Dopraw pieprzem, wymieszaj.

7. Upieczone, gorące ziemniaki posyp parmezanem i serwuj z mozarellą oraz sosem.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska