Sezamki domowe z orzechami

Pięć składników i kilka minut przygotowania – czyli szybki, prosty i smaczny sposób na domowe chrupki sezamkowe.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Sprawdzą się jako słodka przekąska, którą możemy poczęstować niezapowiedzianych gości lub dawka energii podczas przerwy na lunch. Smacznego!

Składniki:

⁃ 200 g sezamu Kresto

⁃ 100 g orzechów arachidowych Kresto (wyłuskanych)

⁃ 300 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack

⁃ 2 łyżki miodu płynnego

⁃ 2 łyżki wody

Wykonanie:

1. Sezam i orzechy przesypujemy na patelnię i prażymy do lekkiego zbrązowienia.

2. Cukier mieszamy z wodą i przekładamy na patelnię. Podgrzewamy na średnim ogniu, do skarmelizowana się. Podczas tego procesu cukru nie mieszamy – możemy potrząsać patelnią. Karmelizacja trwa kilka minut.

3. Przygotowujemy 2 arkusze papieru do pieczenia. Wyłączamy ogień, dodajemy miód, mieszamy i dodajemy sezam z orzechami. Szybko mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia.

4. Całość przykrywamy drugim kawałkiem papieru i przy pomocy wałka rozwałkowujemy masę na grubość 3–4 milimetrów.

5. Po uzyskaniu odpowiadającej nam grubości sezamków ściągamy górną warstwę papieru i od razu kroimy masę sezamową.

6. Odstawiamy do wystygnięcia.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska