Ramen

Poniżej znajdziecie przepis na danie inspirowane kuchnią japońską, które warto dodać do swojego menu!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki:

2 łyżki Sosu Sojowego jasnego House of Asia

1 saszetka Pasty Miso House of Asia

½ opakowania Makaronu Ramen House of Asia ugotowanego zgodnie z przepisem

1 opakowanie Grzybów Shiitake House of Asia

1 łyżeczka Sezamu Białego House of Asia

700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

3 ząbki czosnku

3 cm imbiru

2 trawy cytrynowe

150 g mięsa wieprzowego

2 jajka

4 łyżki oleju

garść posiekanej dymki

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wlej bulion, dodaj trawę cytrynową i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.

2. W tym czasie grzyby zalej gorącą wodą i mocz 5 min. Kiedy będą miękkie, odsącz i pokrój je w cienkie plasterki, odstaw.

3. Ugotuj jajka – 5 min. od zagotowania wody.

4. Mięso pokrój w plastry i obsmaż krótko z każdej. Zdejmij z patelni.

5. Na tej samej patelni podsmaż grzyby.

6. Gdy bulion jest gotowy, przecedź go przez sito.

7. Do miseczki włóż makaron, grzyby, mięso, jajko i zalej bulionem. Dodaj dymkę i posyp sezamem.

Źródło:

De Care