Podpłomyki z hummusem

Śniadanie lub drugie śniadanie powinno być lekkie, a jednocześnie na tyle pożywne, by zapewnić odpowiednią dawkę energii na resztę dnia. Doskonałym pomysłem może być hummus podawany na pszennych plackach z dodatkiem ulubionych warzyw.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

W ten sposób zyskujemy zdrowy, pożywny i pełnowartościowy posiłek, który jedocześnie nie sprawi, że poczujemy się ociężali i senni, a wprost gotowi do dalszego działania.

Składniki:

Podpłomyki:

· 300 g mąki pszennej chlebowej (+ do podsypywania)

· 250 ml gorącej wody

· 1/2 łyżeczki soli

Hummus:

· 2 puszki ciecierzycy Happy Frucht

· 1 opakowanie sezamu Kresto (200 g)

· 3 ząbki czosnku

· 2 łyżki soku z cytryny

· 4 łyżki oleju Rapso

· ok. 1 łyżeczki soli lub do smaku

· 1 łyżka kuminu (lub wg uznania)

Wykonanie:

Podpłomyki:

1.Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz wodę.

2. Przy pomocy widelca, mieszając, łączymy mąkę z wodą.

3. Ciasto wyrabiamy ręką kilka minut, do momentu aż będzie elastyczne. Jeżeli klei się do rąk, podsypujemy je mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

4. Dzielimy ciasto na 12 równych porcji. Każdy kawałek wałkujemy na cienkie placki, podsypując mąką.

5. Podpłomyki smażymy kolejno z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Można je też upiec w piekarniku, w temp. 230–250°C.

Humus:

1.Sezam przesypujemy na suchą patelnię i mieszając prażymy na lekki brąz. Ważne jest, aby go nie przypiec zbyt mocno, gdyż zrobi się wówczas gorzki.

2. Uprażony sezam miksujemy z olejem na jednolitą masę.

3. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do misy miksera/blendera/malaksera, dodajemy ok. 1/3 wody spod ciecierzycy i całość miksujemy na idealnie gładki krem.

4. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy do smaku.

Propozycja podania:

Podpłomyki smarujemy hummusem i delikatnie skrapiamy olejem. Posypujemy pokrojonym ogórkiem, szalotką i natką pietruszki.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska