Muffinki marchewkowo – orzechowe

Pyszne, szybkie oraz proste w przygotowaniu muffinki to propozycja dla każdego prawdziwego łasucha! W marchewkowo – orzechowej wersji, w towarzystwie aromatycznego cynamonu oraz skórki z pomarańczy, zachwycają doskonałym smakiem i kuszą apetycznym wyglądem.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki (12 porcji):

• 200 g drobno startej marchewki
• 200 g tartych orzechów laskowych BackMit
• 4 jajka
• 50 g orzechów włoskich
• 100 g cukru
• 10 ml oleju
• starta skórka z 1 pomarańczy
• 30 g skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 cukru waniliowego
• szczypta soli

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2. Żółtka oddziel od białek. Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gęstego kremu.
3. Dodaj olej i miksuj 2-3 minuty.
4. Marchewkę, tarte orzechy laskowe, pokrojone drobno orzechy włoskie, skrobię, cynamon, skórkę z pomarańczy, sól wymieszaj i dodaj do masy jajecznej. Ponownie wymieszaj.
5. Białka ubij na sztywno. Dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta i wymieszaj delikatnie do
połączenia składników.
6. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
7. Przy pomocy łyżki wyłóż ciasto aż do rantu.
8. Piecz muffinki około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
9. Udekoruj tak jak lubisz – np. cukrem pudrem, owocami lub bitą śmietaną.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska