Lody chałwowe z solonym karmelem i orzechami pecan

Lody to jedna z najbardziej lubianych form letnich deserów. Dodatkowo, kiedy są naturalne i wzbogacone zdrowymi dodatkami, będą stanowić przepyszny sposób na słodkie orzeźwienie gorących dni.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Lody:

· 500 g serka mascarpone

· 250 g śmietany 36%

· 100 g chałwy waniliowej

· solony karmel

· garstka Kresto orzechów pecan

Solony karmel:

· 4 łyżki cukru

· 60 ml wody

· 100 ml śmietany 30%

· 2 łyżki masła

· 50 g Kresto orzechów pecan

· 1/3 łyżeczki soli

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy karmel, studzimy do temperatury pokojowej (ok. 1 godziny), następnie przygotowujemy lody.

Solony karmel:

1. Cukier przesypujemy cienką warstwą do garnka. Ogrzewamy go na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Można kilkukrotnie potrząsnąć garnkiem, ale nie mieszając.

2. Dodajemy wodę, energicznie mieszamy. Gotujemy 3–4 minuty.

3. Dodajemy śmietanę, gotuj ok. 1 minutę.

4. Dodajemy masło i pokrojone orzechy oraz sól. Gotujemy ok. 1 minutę.

5. Garnek zdejmujemy z ognia. Karmel studzimy.

Lody:

1. Schłodzony przez noc ser mascarpone i śmietanę przekładamy do misy miksera i ubijamy na najszybszych obrotach.

2. Chałwę drobno siekamy, dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.

3. Połowę masy wykładamy do pojemnika, a na nią wylewamy połowę karmelu.

4. Wykładamy na karmel pozostałą część masy. Na jej wierzch wylewamy ponownie karmel i posypujemy orzechami.

5. Pojemnik z lodami przykrywamy i chowamy na ok. 5 godzin do zamrażalnika.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska