Klasyczny indyk z gravy, Buffalo Wings i legendarne American Pie – warsztaty kuchni amerykańskiej polecają się w listopadzie

24 listopada przypada Święto Dziękczynienia, które w USA co roku obchodzone jest w każdy czwarty czwartek tego miesiąca. Dokładnie w tym samym terminie odbędą się warsztaty kulinarne w poznańskim showroomie Amica. Czy to przypadek? Niemożliwe – wystarczy zapoznać się z apetycznym menu, które zaplanował właściciel restauracji i szef kuchni Kacper Sobkiewicz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Warsztaty kulinarne stanowią znakomitą okazję, by podszkolić swoje umiejętności lub zdobyć kolejne, poznać nowe smaki, wzbogacić się o ciekawe doświadczenia, a także kreatywnie spędzić czas z kimś bliskim. Te regularnie organizowane w poznańskim showroomie Amica cieszą się coraz większą popularnością dzięki różnorodnemu programowi, swobodnej atmosferze oraz zaangażowanym prowadzącym. Do przygotowania prawdziwej uczy w stylu amerykańskiego Święta Dziękczynienia właśnie zaprasza Kacper Sobkiewicz, doświadczony szef kuchni znany z Restauracji IT na poznańskich Jeżycach.

– Wbrew powszechnym przekonaniom na temat typowej amerykańskiej kuchni, dzięki różnorodnym wpływom kulturowo-historycznym jest ona dużo bogatsza i nie ogranicza się do dań typu fast food, znanych z popularnych na całym świecie sieci restauracyjnych wywodzących się z USA. Rzeczywiście większość typowych dla tego regionu potraw charakteryzuje prostota i szybkość przygotowania, jednak warto poznać ten region Ameryki Północnej przez pryzmat wyjątkowych, doskonałych dań, których podstawę stanowią odpowiednio dobrane przyprawy, mięso wysokiej jakości oraz świeże warzywa – mówi Kacper Sobkiewicz, prowadzący Akademii kulinarnej Amica.

Prowadzący zapewnia, że warto jeszcze w tym miesiącu otworzyć się na nowe smaki i trochę kulinarnej historii.

Daj się zaskoczyć!
Tradycja obchodzenia Święta Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych sięga XVII wieku, a wśród potraw przygotowywanych tego dnia główną rolę zazwyczaj gra faszerowany indyk oblany specjalnym sosem pieczeniowym zwanym gravy. Smak każdego dania zaplanowanego w warsztatowym menu zagwarantują odpowiednio dobrane przyprawy, ale także wysokiej jakości świeże mięso. To będzie również dobra okazja, by poznać nowoczesne piekarniki i ich funkcjonalności, bowiem showroom jest oczywiście wyposażony w wielofunkcyjny sprzęt AGD producenta. Oprócz klasycznego indyka uczestnicy będą przygotowywać skrzydełka Buffalo Wings, które swoją nazwę zawdzięczają miejscu pochodzenia – Buffalo w Nowym Jorku. Ich historia sięga lat 60. XX wieku, a sekretnym składnikiem jest pieprz cayenne. Ostatnią propozycją w obiadowo-świątecznym menu jest burger BBQ, ale nie mogło również zabraknąć deseru – słynna amerykańska szarlotka American Pie dopełnia programu. Z pewnością nie zabraknie czasu na degustację, rozmowy i świętowanie w iście amerykańskim stylu. Organizator zapewnia na miejscu pojemniki dla uczestników, które posłużą – w myśl idei „Gotuję, nie marnuję!” – do spakowania przygotowanego jedzenia również na wynos, by móc podzielić się nim z bliskimi. Równocześnie zachęca uczestników do zabrania własnych pojemników wielorazowych, co jest ekologicznie rozsądnym rozwiązaniem.

Termin warsztatów: 24.11.2022, godzina 18:00, czas trwania: około 3 godziny. Rejestracja oraz więcej informacji na temat tej edycji, jak również nadchodzących warsztatów, a także gotowe przepisy – nie tylko dla uczestników – dostępne są na stronie: https://warsztaty.amica.pl/

Amica
Grupa Amica to wiodący europejski producent sprzętu gospodarstwa domowego z ponad 70-letnim doświadczeniem. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się użytecznymi rozwiązaniami, najnowszą technologią i nowoczesnym designem. W portfelu grupy znajdują się marki: Amica (Europa Środkowa i Zachodnia), Hansa (Europa Wschodnia), Gram (Skandynawia), CDA (Wielka Brytania) oraz Fagor (Hiszpania). Na całym świecie zatrudnia ponad 3 tysiące osób, dzięki którym dostarcza do klientów na blisko 70 rynkach na świecie ok. 5 milionów urządzeń rocznie.

Źródło:

Amica