Dania na jesienne wieczory. Rozkochaj się w potrawach jednogarnkowych

Chłodne, jesienne wieczory zachęcają do tego, by zostać w domu z dobrą książką, ulubioną playlistą i ciepłym kocykiem. W tym czasie warto zadbać o pyszne dania, które rozgrzeją nas i wypełnią nasz dom aromatycznym zapachem. Najlepiej sprawdzą się do tego potrawy jednogarnkowe. Jakie posiłki przygotować? Poznajcie nasze wskazówki. Zapraszamy!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Fot. Knorr
Fot. Knorr

Odczarowujemy ponure wieczory
Kto powiedział, że chłodne wieczory muszą wiązać się z nudą i złym nastrojem? Jest mnóstwo rozwiązań, dzięki którym spędzimy ten czas w miłej atmosferze. Warto zadbać o klimat wnętrza. Ciepły koc i poduszki na sofie tworzą przyjemny nastrój, a lampki i świece sprawią, że wnętrze emanować będzie ciepłym światłem, tworząc przytulną atmosferę. Dodajmy do tego jeszcze rozgrzewające danie. Kociołek z wołowiną sprawdzi się doskonale. Przygotowanie go zajmuje niecałą godzinę, a efekty są wyjątkowo smaczne.

Kociołek z wołowiną

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 300 g ugotowanego mięsa wołowego

  • 1 opakowanie FIX Gulasz Węgierski Knorr

  • 1 kabaczek

  • 100 g pieczarek

  • 2 czerwone papryki

  • 1 zielona papryka

  • 2 ziemniaki

  • 6 pomidorów

  • 2 cebule

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego

  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od umycia kabaczka i oczyszczenia warzywa z nasion. Kroimy go w kostkę. Tak samo postępujemy z paprykami.

  2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę siekamy, mięso kroimy w kostkę.

  3. Do rozgrzanego w garnku oleju dodajemy cebulę i podsmażamy ją do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy ziemniaki, paprykę i smażymy jeszcze ok. 4 minut.

  4. Do Fix Knorr dodajemy 350 mililitrów wody, a następnie wraz z pieczarkami przekładamy sos do garnka.

  5. Mięso, kabaczek i pozostałe przyprawy dołączamy do potrawy i poddajemy duszeniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

  6. Pod koniec duszenia dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Przed podaniem należy posypać potrawę posiekaną natką pietruszką.

Sposób na jesienną nudę
Szukacie zajęcia na chłodny wieczór? Sprawdzonym sposobem na nudę są kuchenne eksperymenty. Przygotowanie jednogarnkowego dania zajmie chwilę, a dzięki poświęceniu czasu na gotowanie wieczorem, będziemy mieć lunch do pracy lub późny obiad na kolejny dzień. Spróbujcie francuskiego gulaszu z winem lub kolorowego risotto. Do gotowania możecie włączyć klimatyczną muzykę, która z pewnością umili wieczór. Ulubiona playlista to zawsze dobry pomysł!

Francuski gulasz z winem

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g rostbefu wołowego

  • 1 opakowanie FIX Gulasz Węgierski Knorr

  • 200 ml czerwonego wina

  • 2 łyżki musztardy

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 2 łyżki oleju

  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę oraz mięso kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 centymetra.

  2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, do którego dodajemy mięso i smażymy, aż będzie rumiane.

  3. Następnie dodajemy warzywa i smażymy je z mięsem jeszcze ok. 3 minut.

  4. Potrawę podlewamy winem i gotujemy do momentu aż połowa jego objętości wyparuje.

  5. Na koniec do dania dodajemy Fix Knorr wymieszany z wodą. Dusimy pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie, a sos zgęstnieje. Doprawiamy gulasz musztardą. Dla wzbogacenia smaku możemy dodać wędzony boczek i pieczarki.

Kolorowe risotto z kurczakiem

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 200 g filetów z piersi kurczaka

  • 400 g gotowej mieszanki, np. z papryką lub cukinią

  • 1 Bulionetka Drobiowa Knorr

  • Przyprawa do Kurczaka Knorr

  • 1 biała cebula

  • 200 g ryżu arborio

  • Zioła prowansalskie

  • 3 łyżki startego, żółtego sera

  • 4 łyżki śmietany

  • 1 łyżka oliwy

  • 20 g masła

  • 550 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy na drobną kostkę, a następnie podsmażamy ją w szerokim rondlu przez 1 minutę na rozgrzanej oliwie, razem z surowym ryżem.

  2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę Knorr i smażymy na patelni.

  3. Do podsmażonego ryżu dodajemy 300 mililitrów wody oraz jedną bulionetkę Knorr. Całość dusimy przez ok. 12 minut.

  4. Następnie mieszamy warzywa, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 mililitrów wody i całość dusimy przez kolejne 6 minut.

  5. Pod koniec dodajemy starty żółty ser, śmietanę oraz masło. Energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia, pozostawiając danie w rondlu przez kilka minut, po czym podajemy od razu.

Wieczór pełen zajęć i dobrego jedzenia
Wróciliście z pracy, jesteście zmęczeni, a za oknem robi się już ciemno? Pewnie nawet nie macie siły na długie gotowanie. Na szczęście z pomocą przychodzi przepis na jednogarnkowe, szybkie leczo z kiełbasą. Przyrządzenie tego dania zajmuje jedynie 20 minut. Później już tylko czas na relaks! Idealne do dobrego filmu lub serialu. Po takim posiłku dobrze także zasiąść wygodnie w fotelu lub na kanapie i delektować się wciągającą lekturą. Nie zapomnijcie o ciepłym kocyku oraz smacznym napoju. Na jesienny czas polecamy rozgrzewającą herbatę lub gorącą czekoladę. Pycha!

Szybkie leczo z kiełbasą

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g ulubionej kiełbasy

  • 1 opakowanie Fix Leczo Knorr

  • 1 żółta papryka

  • 1 czerwona papryka

  • 1 cebula

  • 3 łyżki oleju

  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Smażymy pokrojoną w plastry kiełbasę. Kroimy warzywa w kostkę i dodajemy do kiełbasy. Chwilę smażymy wszystkie składniki.

  2. Fix Knorr należy wymieszać w szklance zimnej wody, a następnie dodać do potrawy.

  3. Całość gotujemy przez ok. 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Aby zaostrzyć smak potrawy, można opcjonalnie dodać dwie trzy łyżki Ketchupu Hellmann’s Hot.

Jesienny wieczór z przyjaciółmi
Czujecie się samotni, a jesienna pogoda wcale nie poprawia nastroju? Zadzwońcie do znajomych lub rodziny i zaproście ich do siebie. Warto zadbać o smaczny dodatek na wieczór. Co powiecie na jednogarnkowe chili con carne z kurczaka? Serwowane z nachosami będzie smakować wyśmienicie. A może wolicie włoską kuchnię? Postawcie na jednogarnkowy makaron z dodatkiem dyni. Podczas spotkania z bliskimi nie może zabraknąć atrakcji. Nie zapominajcie o planszówkach, które gwarantują dobrą zabawę. Masę śmiechu może dostarczyć karaoke. Z pewnością wieczór będzie obfitował w rozmowy i ciepły, przyjacielski klimat. Mamy nadzieję, że z naszą pomocą spędzicie przyjemne i smaczne wieczory!

Chili con carne z kurczaka

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka

  • 1 opakowanie Fix Chili Con Carne Knorr

  • 120 g czerwonej fasoli z puszki

  • 200 g pomidorów z puszki

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię i smażymy do zeszklenia.

  2. Mięso kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli. Smażymy, aż będzie lekko rumiane.

  3. Fasolę oraz kukurydzę odcedzamy i przepłukujemy wodą. Pomidory siekamy i razem z sokiem oraz warzywami dodajemy do mięsa.

  4. Do Fix Knorr dodajemy 300 ml wody, mieszamy i przekładamy do składników na patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez 8 minut. Aby dodać daniu dodatkowego aromatu, polecamy posypać je startym serem mozzarella.

Jednogarnkowy makaron

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 200 g makaronu razowego typu spaghetti

  • 1 słoik Sosu do Spaghetti Bolognese Knorr

  • 400 g dyni piżmowej

  • 600 g pomarańczowych pomidorów

  • 150 ml śmietanki

Sposób przygotowania:

  1. Dynię myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Myjemy pomidory i kroimy na mniejsze kawałki.

  2. Do garnka wlewamy cały słoik sosu Knorr, śmietanę, a następnie doprowadzamy do wrzenia.

  3. Dodajemy pomidory, makaron oraz dynię. Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu, mieszając ostrożnie od czasu do czasu, przez ok 10 – 15 minut, aż makaron zmięknie. Danie serwujemy ze świeżymi listkami bazylii.

Fot. Knorr
Fot. Knorr
Fot. Knorr

Źródło:

Knorr